Since '02 xBhp is different things to different people. From a close knit national community of bikers to India's only motorcycling lifestyle magazine and a place to make like minded biker friends. Join the #16YearsOfxBhpCelebrations click here.

WE DESIGN ON

Lenovo ThinkPad
Magazine
Castrol Power 1

All the gear all the time (ATGATT).

Our Partners

User Tag List

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18
Like Tree2Likes

Thread: HELP! R15 v1 engine check light and temperature light stays on after startup ?!?

  1. #1
    Rookie
    Join Date
    May 2010
    Location
    here
    Posts
    40
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Exclamation HELP! R15 v1 engine check light and temperature light stays on after startup ?!?

    Hi guys

    I have just seen an issue with my 2010 r15. The engine check light (orange one second from right) and temperature light (red one extreme right) are staying on for a few (4-5) seconds after startup.

    If I use the kill switch, it does not stay on at all. Only if I use the ignition key, its staying on.

    Also, my bike seems to take longer to start i.e 3-4 crank revolutions with the starter. Before it just popped into life with a single revolution. My bike is not due for a service atm, it is close to its service date though.

    Can some R15 owners please shed some light on this.

    Much thanks in advance

    Shashank
    shardul likes this.

  2. #2
    Moderator antz.bin's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Nasik / Pune
    Posts
    5,292
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thread Approved
    Advice is a form of nostalgia.
    Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it's worth.

    Antz Travelz!! | South India Exploration Ride | Leh Triplog (Work in progress)

  3. #3
    Rookie rufussingh's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Chennai
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by BikerForLife View Post
    Hi guys

    I have just seen an issue with my 2010 r15. The engine check light (orange one second from right) and temperature light (red one extreme right) are staying on for a few (4-5) seconds after startup.

    If I use the kill switch, it does not stay on at all. Only if I use the ignition key, its staying on.

    Also, my bike seems to take longer to start i.e 3-4 crank revolutions with the starter. Before it just popped into life with a single revolution. My bike is not due for a service atm, it is close to its service date though.

    Can some R15 owners please shed some light on this.

    Much thanks in advance

    Shashank
    Hi,
    I had the similar problem in my R15 V 1.0. In my bike the battery was almost dead. I had to replace the battery under warranty and the issue was solved. The engine check light usually glows in case there are any faults in the bike. It can be either mechanical or electrical. Take it to the service center and they should be able to fix it.

  4. #4
    Rookie
    Join Date
    May 2010
    Location
    here
    Posts
    40
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by rufussingh View Post
    Hi,
    I had the similar problem in my R15 V 1.0. In my bike the battery was almost dead. I had to replace the battery under warranty and the issue was solved. The engine check light usually glows in case there are any faults in the bike. It can be either mechanical or electrical. Take it to the service center and they should be able to fix it.

    Hey buddy, thanks for the reply.

    Now that you mentioned it, I do feel the battery is getting weak. On the first couple of starts all the lights on the console do go out for a second.

    Is it normal for the battery to die out in only 2 years. My bike has done 18k kms.

    It is a maintenance free battery right? Or is it going weak because of my negligence, I have never checked anything on the battery.

    Thank you once again

  5. #5
    Rookie rufussingh's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Chennai
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by BikerForLife View Post
    Hey buddy, thanks for the reply.

    Now that you mentioned it, I do feel the battery is getting weak. On the first couple of starts all the lights on the console do go out for a second.

    Is it normal for the battery to die out in only 2 years. My bike has done 18k kms.

    It is a maintenance free battery right? Or is it going weak because of my negligence, I have never checked anything on the battery.

    Thank you once again
    No it's not because of your negligence. And yes it is a maintanence free battery.

    The battery in my R15 died in 8 months. I think the quality of the minda battery they supply is bad.

    Just replace the battery with a good one like from Amaron or Exide and it should last long.

    Cheers!

  6. #6
    Rookie
    Join Date
    May 2010
    Location
    here
    Posts
    40
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks man

    Makes me feel a lot better knowing that there no major fault with my bike.

    Will get the battery changed and then see if the problem persists.

    Cheers

  7. #7
    Rookie jaisingh's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Dhanbad[Jharkhand]
    Posts
    9
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Hi Friends,

    Help Required.............

    I had bought my R15 V 2.0,2 months back and today I installed Quad Projector i.e. 4 projectors on my bike every thing was working properly but when I drive it for near about 3-4 kms with the headlights on the engine check light glows and my bike stopped and was unable to start it through self. After that I start the bike by pushing it got started and engine check light was off, but when again I switch on the lights the same problem persist. Pls help. Is it is due to battery or some thing else.

  8. #8
    Moderator Divya Sharan's Avatar
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Bangalore/Bokaro
    Posts
    8,524
    Mentioned
    824 Post(s)
    Tagged
    2 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by jaisingh View Post
    Hi Friends,

    Help Required.............

    I had bought my R15 V 2.0,2 months back and today I installed Quad Projector i.e. 4 projectors on my bike every thing was working properly but when I drive it for near about 3-4 kms with the headlights on the engine check light glows and my bike stopped and was unable to start it through self. After that I start the bike by pushing it got started and engine check light was off, but when again I switch on the lights the same problem persist. Pls help. Is it is due to battery or some thing else.
    4 projectors?
    Plz post pics with all lights on in both high beam and low beam. I'm sure its a battery drain issue. 4 projectors would suck up all the charge in no time.

    EDIT - did you get this done in Dhanbad?

  9. #9
    Rusted Juris's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Amsterdam, Netherlands
    Posts
    559
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by jaisingh View Post
    Hi Friends,

    Help Required.............

    I had bought my R15 V 2.0,2 months back and today I installed Quad Projector i.e. 4 projectors on my bike every thing was working properly but when I drive it for near about 3-4 kms with the headlights on the engine check light glows and my bike stopped and was unable to start it through self. After that I start the bike by pushing it got started and engine check light was off, but when again I switch on the lights the same problem persist. Pls help. Is it is due to battery or some thing else.
    Battery issue. You see R15 is blessed with the puniest of battery. So for any electric modification, you can't disregard the limits.

  10. #10
    Rookie jaisingh's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Dhanbad[Jharkhand]
    Posts
    9
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Divya Sharan View Post
    4 projectors?
    Plz post pics with all lights on in both high beam and low beam. I'm sure its a battery drain issue. 4 projectors would suck up all the charge in no time.

    EDIT - did you get this done in Dhanbad?
    Yes bhai I get this done in dhanbad....will definetly post the pics.pls wait for some time...

    Quote Originally Posted by Juris View Post
    Battery issue. You see R15 is blessed with the puniest of battery. So for any electric modification, you can't disregard the limits.
    Request your help regarding battery for my bike.Pls qoute which type of battery will be sufficient for my bike.
    Last edited by The Monk; 03-20-2013 at 02:27 PM. Reason: Back to back posts

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Traffic Light GPs
    By Sunny in forum Superbike And Imports
    Replies: 12
    Last Post: 08-21-2014, 06:33 AM
  2. How do I check/fix front brake light switch?
    By hellmet in forum Help Me!
    Replies: 6
    Last Post: 09-09-2011, 07:48 AM
  3. HELP: White light bulbs for R15
    By ketan_r15 in forum Help Me!
    Replies: 19
    Last Post: 11-02-2010, 06:15 PM
  4. [Help]: Why does the 'red light' keep glowing?
    By himanshumm in forum Help Me!
    Replies: 9
    Last Post: 12-29-2009, 12:12 PM
  5. can any one put some light on it
    By eessa in forum General Biking Discussion
    Replies: 1
    Last Post: 10-15-2009, 01:09 PM

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •