Since '02 xBhp is different things to different people. From a close knit national community of bikers to India's only motorcycling lifestyle magazine and a place to make like-minded biker friends. Join us

WE DESIGN ON

Lenovo ThinkPad
Magazine
Castrol Power 1

Scan – see – think – act.

Our Partners

User Tag List

Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21
Like Tree1Likes

Thread: Pulsar 180 not starting

  1. #1
    Rusted rprathin's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Varanasi
    Posts
    539
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Pulsar 180 not starting

    I am having pulsar 180 km done around 50000, from past 10 days the bike is not idling properly i had to raise throttle for longer than before so i thought the problem is with the carburetor but today the bike didn't started i had done many attempts but it didn't then i opened the spark plugs and found it was so dirty to be cleaned then i changed the spark plugs then also after many attempts i found that the current is not coming to the spark plug only. Now i think the problem is with cdi or with the part from which spark plug wire is coming i don't known the part name may be pulse generator. right side spark plug wire was so dirty that it could not be able to carry current so i think thats why my bike was not idling properly for 10 days and now the other pulse generator failed so which results in bike not starting.
    So please suggest what could be the problem.
    Last edited by rprathin; 02-08-2013 at 04:39 PM.

  2. #2
    Moderator antz.bin's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Nasik / Pune
    Posts
    5,292
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thread Approved

    I had this problem once. There is a black colour capacitor to the left of the battery (behind LHS side panel) near the fuel tap. It goes bad sometimes leading to such a symptom. Maybe thats your culprit too.
    Advice is a form of nostalgia.
    Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it's worth.

    Antz Travelz!! | South India Exploration Ride | Leh Triplog (Work in progress)

  3. #3
    Rusted rprathin's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Varanasi
    Posts
    539
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by antz.bin View Post
    Thread Approved

    I had this problem once. There is a black colour capacitor to the left of the battery (behind LHS side panel) near the fuel tap. It goes bad sometimes leading to such a symptom. Maybe thats your culprit too.
    ya that i think is the starter relay. My bike is cranking but not coming to life

  4. #4
    Moderator antz.bin's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Nasik / Pune
    Posts
    5,292
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by rprathin View Post
    ya that i think is the starter relay. My bike is cranking but not coming to life
    I know.. I had this issue too. There was no current going to the spark plug. My bike being P220, there was no kick, so I thought maybe I the battery has drained so I tried jump-starting it with a car battery but it still wouldn't start. Turned out that the capacitor was Kaput.
    Advice is a form of nostalgia.
    Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it's worth.

    Antz Travelz!! | South India Exploration Ride | Leh Triplog (Work in progress)

  5. #5
    Rusted rprathin's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Varanasi
    Posts
    539
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by antz.bin View Post
    I know.. I had this issue too. There was no current going to the spark plug. My bike being P220, there was no kick, so I thought maybe I the battery has drained so I tried jump-starting it with a car battery but it still wouldn't start. Turned out that the capacitor was Kaput.
    are you talking about this the yellow circled part
    Name:  images.jpg
Views: 12423
Size:  21.2 KB
    Last edited by rprathin; 02-08-2013 at 04:49 PM.
    antz.bin likes this.

  6. #6
    Rusted rprathin's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Varanasi
    Posts
    539
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    that is the relay for stater it has nothing to do with the spark plug current
    thanks for your help antz.bin

  7. #7
    Moderator antz.bin's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Nasik / Pune
    Posts
    5,292
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    35 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by rprathin View Post
    are you talking about this the yellow circled part
    Name:  images.jpg
Views: 12423
Size:  21.2 KB
    Yup, thats it. Some people may call it 'condenser'. Its the same thing.
    Advice is a form of nostalgia.
    Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it's worth.

    Antz Travelz!! | South India Exploration Ride | Leh Triplog (Work in progress)

  8. #8
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    189
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    I think your CDI has problem..!!! I too had this problem once..!!!

    Strating issues apart from carburettor involves the following things in Pulsar according to my experience...

    1.Right side Plug
    2. High voltage coil (Part where the spark plugwire originate). Its Rare to go fault.
    3. CDI. (Try with the same model other bikes coil to know the fault in your CDI)
    4. Pickup coil (Black coil in stator coil side ). Its Rare to go fault

    Mostly 1 and 3.

    Hope this helps.

  9. #9
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    189
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    But before considering above points... please wet and clean all the power socket points... CDI, Stator, plug points and others with petrol, dry them completely and test your bike...!!!

  10. #10
    Rusted rprathin's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Varanasi
    Posts
    539
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Srinivas sr143sr View Post
    I think your CDI has problem..!!! I too had this problem once..!!!

    Strating issues apart from carburettor involves the following things in Pulsar according to my experience...

    1.Right side Plug
    2. High voltage coil (Part where the spark plugwire originate). Its Rare to go fault.
    3. CDI. (Try with the same model other bikes coil to know the fault in your CDI)
    4. Pickup coil (Black coil in stator coil side ). Its Rare to go fault

    Mostly 1 and 3.

    Hope this helps.
    ok thanks for your help Srinivas sr143sr
    will try tommorow what you told..

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. Pulsar 220 Fi not starting! Help! :(
    By hunkfunk in forum Help Me!
    Replies: 2
    Last Post: 10-07-2011, 06:49 PM
  2. Replies: 1
    Last Post: 09-08-2011, 05:31 PM
  3. Pulsar 220sf starting issue
    By zayed_ali890 in forum Help Me!
    Replies: 5
    Last Post: 06-12-2011, 08:52 AM
  4. Pulsar 510 UG 4.5 starting problem
    By pardeep_06 in forum Help Me!
    Replies: 4
    Last Post: 10-09-2010, 05:04 PM
  5. Pulsar 150 DTSi starting issues
    By Laddoo in forum Help Me!
    Replies: 3
    Last Post: 01-10-2009, 07:39 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •