Since '02 xBhp is different things to different people. From a close knit national community of bikers to India's only motorcycling lifestyle magazine and a place to make like-minded biker friends. Join us

WE DESIGN ON

Lenovo ThinkPad
Magazine
Castrol Power 1

Learn & practice evasive maneuvers.

Our Partners

User Tag List

Results 1 to 10 of 10

Thread: My Unicorn turns OFF instantly while riding

  1. #1
    Rusted bhargava_sr's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Hosur
    Posts
    354
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default My Unicorn turns OFF instantly while riding

    Hi Friends,

    I recently did a complete Engine work on my Unicorn and it has got almost all new parts in the engine include the Bore and Piston bought from Honda Showroom, I did almost 10000 Kms after engine work and did not exceed 60kmph for first 5K Kms and 70-80kmph for second 5k Kms. Still I was not satisfied with the performance and Bike was over revving and it was struggling to cross 80kmph, engine noise was too high. Well when I consulted the mechanic one who did the Engine work said that the new Bore-Piston bought from Honda Showroom belongs to new edition of Unicorn which may be not that powerfull as the old unicorn was (2005 model initially when Uni was launched).

    Yet we again decided to do a Re-Bore using old Bore which came with along with the bike, Bore was in decent condition and this time I was thirty for POWER and we did a re-bore with 200cc piston with bigger Sleeves, no engine work involved. Bike has Stock carburator, Stock Exhaust.
    I took the delivery of bike on 02-05-2009, started riding back to hosur from chennai on 03-05-2009 at 11AM, did visit MMSC there was a Apache Event. Did not spend much time as I had long way to ride. I did maintain speed of just 50-60kmph during my ride to setup the engine, stopped for 10min for every 50kms. Reached Home safe at 6PM.

    The compression was tooo high and kicker was very tight, could not start the bike easily, hence I replaced with a complete custom Free Flow
    exhaust. After installing free flow bike had no difference in pickup, kicker became bit smooth was able to start the bike in 1-2 kicks.
    I ride to White field from hosur every day to my office which is 40Kms oneway.

    On 08-05-2009 I started to my Office and after 30Kms of ride Bike suddenly turned OFF while riding, I was shocked. Spark, Bore,Bore head, Exhaust were dam very very hot, Speed was just 60kmph. It took 30 Min to start again once the engine is bit cooled (Engine Oil used - Motul 20W-30).
    Bike continued to turn OFF for every 10kms of ride. Today morning I decided to put back the new Bore/Piston which was bought earlier and installed it with stock exhaust. Bike was very smooth, engine starts revving high after 80kmph, again bike turned OFF today while coming to office while riding speed was just 60kmph. When I called my mechanic in chennai he said if the bike is turning OFF even with two good Bore's then issue could be with something else so try testing the bike with known good sleeve piston, CDI unit, Magnet , Air filter Box one at a time.

    Iam really in a very bad sutuation now I cannot be without my bike because thats my only means of transport to Office everyday. Now Iam
    scared to drive 80km a day. Please help me I need all your valuable inputs.

  2. #2
    Rusted Aryan's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    New Delhi/ Shillong
    Posts
    18,673
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    Default

    Query Approved.
    ...in search of that perfect world - My Travel Blog :)

  3. #3
    Rusted bhargava_sr's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Hosur
    Posts
    354
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    53 views and not even one reply .......
    Initially I thought issue could because of the low battery charge
    Got the battery fully charged in Exide battery House yesterday. Exide stated that battery is fine and no need to change after testing. Its giving proper reading when tested in Multimeter.
    There was no current passed from the battery when connected, Horn/Indicatora/Neutral LED does not work. Fuse in a small Box next to the battery is fine
    Tested the Bike with a known good CDI unit and issue is still there, Bike turns OFF after riding 10Kms.
    Iam again confused, What in wiring or the elctric part could be causing the prob
    Please suggest

  4. #4
    Rusted raman sriharsha's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    hyderabad
    Posts
    759
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Unicorn

    hi bro ,,
    as u hav mentioned dat der is no prob in ur bik n maximum thngs(parts) a alright ,so,wat 2 suggest ..better tak ur bik 2 honda. service centre ...dats wat i suggets bcoz i am nt CENT% perfect wid bikes repairs

  5. #5
    Rusted
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Raipur (C.G.)
    Posts
    591
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Due to the free flow exhaust the valves of your bike have bent, this had happened to my GF 125 when my bro did holes in the silencer to increase the sound. The bike would go for 2-3 kms and would turn off. I then closed the holes by getting them gas welded it then became alright. I must your mechanic, may have srewed your bike.

  6. #6
    Rusted Dogg's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Jubilee Hills
    Posts
    548
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    wat setup do u have right now??
    wat do u want to use??
    wat abt the 200 piston???
    pls be clear....
    wat did u do to the head??
    did u do the polishing and porting??check the valves...
    Last edited by Dogg; 05-23-2009 at 10:01 AM.
    RED BULL did'nt give me WINGS, my BIKE did !!

  7. #7
    Addicted k_tornado_sj's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Jabalpur
    Posts
    87
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    you increased the CC and did many mods ... but did u upjet ur carb ?? it looks like you are running too lean and overheating the bike .. upjet the carb and then check ..

  8. #8
    Rusted Dogg's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Jubilee Hills
    Posts
    548
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    yeah,upget and also i guess that since u have increased the size of the piston u have to do a lot of porting and polishing..
    ask joel,he's done these things with a uni before...
    will be the best help u can get...
    RED BULL did'nt give me WINGS, my BIKE did !!

  9. #9
    Addicted black17BHP's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Bhubaneswar (Orissa) , Sodepur (WB)
    Posts
    159
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    (Engine Oil used - Motul 20W-30).
    Man u should be using XXW-40 and not 30 pls get it changed and never use it again,

    If u have increased ur CC then better have proper combo of Curb
    Also change ur mech to be honest he has screwed u
    Go for some place else

  10. #10
    Rusted bhargava_sr's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Hosur
    Posts
    354
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks for all Input Guys,

    With 200cc piston Bike had a Free flow, bigger size jets was used in the carb and no changed done to head.
    Bike did just 400kms with 200cc piston and free flow, once it started turning OFF I did repalce with stock jet, bore/piston and silencer.
    Now bike running in full stock, no mods to the engine
    Sorry Engine oil used is Motul 20W-40 (Not 20W-30 It was a Typo)

    Well Joel is bit Bz from past two weekends, need to check with him if he permit some time this weekend.

Similar Threads

  1. [Hard Torque]: Seeing is Riding!
    By Old Fox in forum Hard Torque
    Replies: 27
    Last Post: 01-17-2014, 10:42 AM
  2. Sunday morning ride turns sour
    By motormania in forum General Biking Discussion
    Replies: 42
    Last Post: 03-11-2009, 10:23 PM
  3. Riding Monsters
    By insaneroller in forum Superbike And Imports
    Replies: 69
    Last Post: 03-02-2009, 06:40 PM
  4. Delhi: Twisties and Turns G2G (23rd November,2008 - Sunday)
    By L.P. in forum xBhp Offline Meets(G2G's)
    Replies: 105
    Last Post: 12-04-2008, 06:49 PM
  5. My pulsar turns 50k kms(2007-Dec)
    By c_sbk in forum General Biking Discussion
    Replies: 2
    Last Post: 09-23-2008, 07:43 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •