Since '02 xBhp is different things to different people. From a close knit national community of bikers to India's only motorcycling lifestyle magazine and a place to make like minded biker friends. We have one common religion - Bikeism.

T-shirt
Magazine
Castrol Power 1

Avoid staying around those big vehicles.

Our Partners



User Tag List

Page 1 of 6 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 56
Like Tree4Likes

Thread: Problem in battery charging.... PLZ help

  1. #1
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    173
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Unhappy Problem in battery charging.... PLZ help



    Hi Guys, mods and Xbhpians... Please help me for solving my problem...!!

    I own Bajaj Pulsar 150 DTS-i (2005 model ALLOY wheels....!!!) (Analogue model)

    Changes to my bike: I have fitted headlight assembly (original latest Pulsars 150 headlight, dont know whether its UG3 or not..!!! i think its 2009 model headlight, only my guess(told by my mechanic its 2009 model)) My mechanic offered me (He possesed it from somewhere) for change of my old outdated headlight to new one...!!!
    (It is original headlight...!!!!)

    I wished to go for 55/60 watt bulb...!! So I purchased Avenger coil (avenger stater coil (dv 111005)) and fixed to my bike....!!!!

    PROBLEM1:
    One of the small problems is the bike just misses firing at 2RPM while driving slowly in ..!!! It will not missfire if i twist the throttle or i drive bike fast...!!!
    Is this due to AVY coil...????????
    (Once my bikes CDI was gone and changed it to another same CDI at Bajaj's ASC).....!!!!!
    when i was with previous stator coil, i didnt find any missing at 2 RPM....!!!!
    (My bikes airfilter is clean and Sparkplugs are brand new...!!!)

    I postponed the change of my bike head light bulb and running with stock light bulb (35watt)...!!!!
    (Want to know which bulb suits best, Philips Xreme vision or Osram or some other...!!!!)

    I use kicker most of the times (mornings and also in normal times)and use the headlight in a good manner and also avoid unnecessary horn to save the battery and increase its life...!!!

    Battery my bike posses: Exide Bikerz 9LB (I think its the same for new models)

    Main Problem: my battery is just 13months old and battery has going down, so i gave it for charging..!! It was charged, refilled with distilled water and multimeter showed around 12.3 reading..!!
    After installing the recharged battery to my bike the charging is getting down...!!!

    Symptoms: The Green neutral LED and side stand LED blinks while self starting or pressing horn button...!!!!
    The RPM needle flickers while pressing horn button and also while running when horn button is pressed the RPM needle flickers...!!!!
    (These will not happen if battery is charged fully or getting charged inturn from bike...!! )

    The mechanic at the Battery shop checked the fuse and said that it is OK...!!! he said the battery is GOOD and there is nothing to complain about battery,...!!!!!

    He redirected me to electrician..!!

    The electrician started the bike raised throttle and bike is idling at 1 rpm..!!
    He removed the one terminal of fuse (Fuse in small black box) and made the terminal to touch the fuse like touch-remove, touch-remove..!! while doing this , the RPM flickered like before..!!
    He concluded that RECTIFIER is gone and costs 300RS...!!!

    Doubts: Is this the Rectifier problem..???
    Can any on suggest symptoms of RECTIFIER problem..!!
    Was the Rectifier gone because i have been using AVY stator coil...???

    Are there any further things to do after installing AVY coil to my bike...???

    Will my bike BCU in headlight(dont know its UG3 or not) will be safe because of AVY coil...???

    While the headlight change i was there and i dont know much about BCU whether it is fitted in the headlight or the BCU is from my old bike...!!

    will the AVY coil also target my bikes CDI...???

    I am very much stressed by these things and i need all of your experts advice...!!!
    Please help me bikers...!!! Please..!!
    (I will be riding as it is, until your advice is given...!!!!! Dont want go blindly for buying new rectifier and getting my hands burnt if it leads to another problem..!!!)

  2. #2
    Moderator antz.bin's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Nasik / Pune
    Posts
    5,293
    Blog Entries
    4
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Query Approved
    Advice is a form of nostalgia.
    Dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than it's worth.

    Antz Travelz!! | South India Exploration Ride | Leh Triplog (Work in progress)

  3. #3
    Rusted princesirohi's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Pune -- Mumbai
    Posts
    8,196
    Blog Entries
    3
    Mentioned
    135 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    Default

    buddy, plz provide more info- you said headlight assembly of your bike is changed to that of digital pulsar. plz tell us whether your meter assembly is also changed to digital from analoge.?
    is your entire wiring also changed.?
    when you got your battery recharged from shop you said it was showing 12.3 volts. that is not a fully charged battery. a fully charged battery should show atleast something close to 13 volts or more than 13 volts. either that guy has not charged your battery to full, or your battery has gone weak and can not be charged further. but this is just a part of entire problem.
    report back with what i asked. complicated electrical problems lile this needs a step by step approach.

    another suggestion- buddy you are member since 2011 and only two posts till now and that too in 2012. kindly introduce yourself in introduction section.

  4. #4
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    173
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    @Prince

    Thanx for the prompt reply buddy....!!!!!

    My headlight was changed to Present models Headlight (May be its 2009 model...)...!!

    I didnt go for Digital meter, and no change in wiring...!!!!

    Cant remember surely it is 12.3 reading (May be its between 12.3 to 12.7)

    I didnt possess multimeter for checking myself..

    waiting for your help..

    PLZ help me in this stuff... i have got little knowledge in electrical modifications...!!!

    I dont want to do things in hurry dude...!!!

    Yes i created an account in 2011 and forgot the userId and password..!!
    i became busy with studies and literally became far to internet..!! (some little commitment)

    and i revised , my mail ID to become live again...!!!

  5. #5
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    173
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Guys... Waiting for your suggestions.....!!

  6. #6
    Rusted princesirohi's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Pune -- Mumbai
    Posts
    8,196
    Blog Entries
    3
    Mentioned
    135 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    Default

    no BCU is not fitted on your bike, to fit a BCU and to gain its benifits, you will need to change wiring and lot of other parts like backlit switches and sensors.

    for the problem of battery getting discharged, -

    • although you have already checked your battery, still i will suggest you to get it checked once again, tell the battery shop to check the gravity of battery water, ask him if he has the apparatus required to do so, its a dropper like thing, then tell him to refill with water of suitable gravity (not just distilled water) and recharge completely. then leave it there for a day and take it next day. before taking the delivery check the voltage reading and this time remember it and post here.
    • ASSUMING YOUR BATTERY IS OK. the problem either lies with wiring or RR unit, if RR unit is faulty, you should replace it. you can check that with a multimeter.
    • another doubt, you said you have put avenger coil, but which RR you are using- is it stock on? then you will not be able to use full benifit of avy coil.
    which city you are in ?

  7. #7
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    173
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    @Prince..

    I reside in Hyderabad (Andhra pradesh)...!!!

    I had given charging for a full day (the battery shop man said to do so...!!!), because the previous day he charged for 6 to 8 hours and returned me...!! I went back to him saying about flickering RPM needle and blinking Green led light....!!!!

    After a whole day charging, he fitted the battery in bike, started the bike and raised the throttle by keeping two ends of mutimeter on two poles of battery..!!

    I think there is no increase in reading in multimeter and reading was constant even upon throttling and the reading getting decreased while self starting and horn, so he concluded there is some problem in electricals..!!!

    He then said the battery is ok and directed me to go for electrician...!!!

    The Bike electrician tested as said earlier and said simply Rectifier was gone without testing with any multimeter...!!!!

    My doubts:
    Do the rectifier plays the role for back charging the battery while engine on..???

    And coming to AVY coil, i just installed the AVY coil replacing my stock coil...!! it fitted perfectly...!! Other than that no changes were made..!!! (No changes in electricals)

    RR means Rectifier according to my understanding...!! Am i right bro...???

    My bike is with stock Rectifier from 2005...!!!!

    Buddy do you have any pics of Rectifier in Pulsar..? And the place where it sits in the bike...??

    I dont know which thread i had referred in this forum, all talked about put AVY in place of stock coil and bike will be ready for 55/60w bulb...!!!

    Do i need to change the Rectifier also while changing to AVY coil..?? Please tell me...!! Are there any other things to be installed..????
    Last edited by Srinivas sr143sr; 07-14-2012 at 11:37 PM.
    TNT305 likes this.

  8. #8
    Rusted NANOtechnology's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Mumbai
    Posts
    1,049
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    @Srinivas sr143sr

    What your mentioning are very clear symptoms of battery drain, as your not using and DC setup (i hope) and using stock AC lines to run your headlamp, there's hardly anything which should bother your battery.

    If you can source a multimeter from a friend, just check the voltage of the 2 terminals of the battery at the following times...

    1- when the engine is off
    2- at idling
    3- at constant revving, say gradually opening the throttle from 2k till 7k rpm...

    Now as the newer thing done here is the installation of a headlamp, there is a possibility that the headlamp could be connected in DC by the mech as all the newer gen pulsars have DC headlamps.
    To check that do this too

    4- at idling, keeping the multimeter connected, switch on the headlight, and check the reading, both before and after.

    Do posts all that you've got here so we can Judge exactly what's causing the battery drain, I too think it could be a rectifier problem, but once the readings are out, everything will be cleared.

    I hope this would help.
    Giving a lot to a fiero.
    Expecting a lot from a fiero.

  9. #9
    psr
    psr is offline
    Moderator
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    CHENNAI , TAMILNADU
    Posts
    5,668
    Mentioned
    607 Post(s)
    Tagged
    3 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Srinivas sr143sr View Post


    I think there is no increase in reading in multimeter and reading was constant even upon throttling and the reading getting decreased while self starting and horn, so he concluded there is some problem in electricals..!!!

    He then said the battery is ok and directed me to go for electrician...!!!
    Check if the Avenger coils had been connected with correct wire connections . If it is correct then your Rectifier Regulator (RR) unit is defective, IF the battery voltage does not rise with throttle to 14 Volts these are the possible areas of problem..
    TNT305 likes this.
    When Was The Last Time,You Did Something For The First Time.

  10. #10
    Addicted
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Hyderabad, AndhraPradesh
    Posts
    173
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by NANOtechnology View Post
    @Srinivas sr143sr


    What your mentioning are very clear symptoms of battery drain, as your not using and DC setup (i hope) and using stock AC lines to run your headlamp, there's hardly anything which should bother your battery.

    If you can source a multimeter from a friend, just check the voltage of the 2 terminals of the battery at the following times...

    1- when the engine is off

    11.84

    2- at idling

    11.-11.79

    3- at constant revving, say gradually opening the throttle from 2k till 7k rpm...
    11.8-11.9


    Now as the newer thing done here is the installation of a headlamp, there is a possibility that the headlamp could be connected in DC by the mech as all the newer gen pulsars have DC headlamps.
    To check that do this too

    No modification is done after installing new headlight assembly, the mechanic just installed the plug that came out the assembly to socket of wiring which holded the previous one...!!!
    Simply he did plug and play.
    The light flickers in low RPM and brightens upon twisting throttle same as like all bikes...!!
    I think no DC in my bike...!!!


    4- at idling, keeping the multimeter connected, switch on the headlight, and check the reading, both before and after.
    11.79 and not constant decreasing and again coming to 11.79

    Do posts all that you've got here so we can Judge exactly what's causing the battery drain, I too think it could be a rectifier problem, but once the readings are out, everything will be cleared.

    I hope this would help.
    @ Nano.. Thanks for concerning my problem..!!

    Please find the replies in Bold and Italic letters for above questions..!! Thanks...!!!!!

    The mechanic checked many times and simply battery is alright...!!! My battery is 14 months old...!!

    Old battery gave problem after 26 months of my usage..!! No problem for it like this..!!!

    --I dont use selfstart in mornings and use kick most of the times..!! I never continuosly carnk the self even at low fuel..!!
    -- i use horn judiciously
    -- even i use headlight judiciously..!! My city is full of sodium vapour lamps at all places..!! I switch on pilot lamps for the purpose..!!

    I felt low intensity of light so i switched to AVY coil..! But didnt installed 55/60w bulb..!!

    Forget to mention one thing: My clutch cable switch was made direct..! (the switch will be present below clutch lever)
    That is it doesnt require to depress the clutch while in gear..!! The bike starts even without depressing clucth in gear..!!!
    This is because my clucth switch worns out easily and every time you shuld buy a new switch @ 80RS...!!!!
    If the clutch switch is worned out the bike donot respond on pressing self start even though we engage clutch in gear..!!! It will be a problem..!
    If one follows the thing my mechanic did in my bike, one can for get about the worn out clutch cable switch..!! Now i just simply engage clutch and start the bike in gear without any tension...!!!
    my mechanic did it..! he joined some wires at headlight some 3 months back..!!! He said it will not be a problem..!! But i was not a problem i think....!!!
    any guesses.. Is this will be a problem???

    (NOTE: But bike jumps if you dont depress clutch and press self while in gear)

Page 1 of 6 12345 ... LastLast

Similar Threads

  1. Battery Charging in Yezdi
    By priestlysabbath in forum Help Me!
    Replies: 3
    Last Post: 07-14-2012, 12:30 PM
  2. Battery Problem
    By arihant_527 in forum Help Me!
    Replies: 2
    Last Post: 07-31-2010, 02:53 PM
  3. Replies: 393
    Last Post: 01-20-2010, 09:45 PM
  4. RX battery charging
    By Bibhu in forum Help Me!
    Replies: 4
    Last Post: 12-20-2009, 06:16 PM
  5. Battery Problem
    By AashishS in forum Help Me!
    Replies: 3
    Last Post: 04-27-2009, 06:40 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •